فهرست این صفحه
ftp چیست؟
مبحث پروتکلها در وب فقط به دو پروتکل http و https ختم نمیشه؛ پروتکلهای دیگه ای در شبکه وب وجود دارند که هر کدام وظیفه خاصی رو انجام میدن؛ پروتکلهایی مانند IMAP, POP, XMPP, DNS و FTP که در این مطلب به توضیح پروتکل FTP میپردازیم.
FTP مخفف File Transfer Protocol به معنی پروتکل انتقال فایله که یکی از قدیمیترین پروتکلهای جابهجایی و انتقال فایل شناخته میشه. سرور ftp دسترسی به دایرکتوری و زیر دایرکتوریها رو فراهم میکنه که کاربرها می تونن به وسیله یک نرم افزار ftp به سرور متصل شده و به انتقال فایلهای خودشون بپردازن.
کارایی FTP
این سرویس یکی از جذابترین سرویسها برای صاحبان سایتهاست چرا که توسعه دهندههای وب با استفاده از ftp می تونن به راحتی اطلاعات و فایلهای سایتشون رو به سرور یا کامپیوتر شخصی منتقل کنن.
اشتراک گذاری فایلها یکی دیگه از کاربردهای ftp برای کاربرهاست به همین دلیل میتوان فایلی رو به سرور ftp انتقال داد و لینک اون فایل رو با کاربر دیگه ای به اشتراک گذاشت. البته این مورد در حال حاضر بسیار کم شده و با وجود موارد دیگه ای برای اشتراک گذاری، استفاده از ftp کمرنگ شده.
ساختار Ftp
اصلاً فکر نکنید که ساختار و شکل و شمایل ftp پیچیده و سخت است بلکه این پروتکل دقیقاً شبیه پوشههای داخل کامپیوتر شخصی شماست و به راحتی می تونید بین پوشههای سرور یا هارد کامپیوترتون بگردید و فایل مورد نظرتون رو جابهجا کنید.
در حال حاضر خود مرورگرها هم دارای بخش ftp هستن و دیگه برای استفاده از ftp نیازی به نرم افزار یا کلاینت دیگه ندارید.
امنیت Ftp
این پروتکل از نظر طراحی امنیت درستی نداره چون عملیات انتقال در اف تی پی رمزنگاری نشده و هکرها می تونن با قابلیت Packet Sniffing برخی از اطلاعات در حال تبادل رو به دست بیارن. (البته اینقدرها هم ساده نیست!)
به همین دلیل در حال حاضر بیشتر کاربران به جای ftp از پروتکل رمزنگاری شده FTPS استفاده میکنن که پروتکلی شبیه HTTPS رمزگذاری شدهست و سرور هم از دسترسی بدون رمزگذاری جلوگیری میکنه.